DéDé Coaching
Contact

Wilt u meer informatie over mijn mogelijkheden? Neem contact op!

DéDé Coaching
Dennis Dral
Karel Doormanlaan 7
3941 WL Doorn
06-20334730
info@dedecoaching.nl

 

KVK 30231604

 

 

Kijk voor meer informatie op LinkedIn

 

Jobhunting

Coachen is één, jobhunten is twee

Dromen is leuk, acties geven het resultaat

Bij het begeleiden van re-integratie- of outplacementkandidaten naar (ander) werk is het coachen van kandidaten van het grootste belang.  Het herwinnen van voldoende zelfvertrouwen, het vaststellen van eigen kennis en competenties, het werken aan een goede persoonlijke presentatie met een uitnodigende uitstraling, het zijn allemaal elementen die in de zoektocht naar banen van groot belang zijn. Ook het goed inschatten van persoonlijke belemmeringen is van groot belang, evenals het verantwoord daarmee leren omgaan.

Coaching alleen is echter onvoldoende om de kandidaat gericht te begeleiden naar een passende baan op de arbeidsmarkt. Daarbij komt ook kennis van de arbeidsmarkt om de hoek kijken, het hebben van een goed relatie-netwerk in de regio bij bedrijven en organisaties en het vermogen om werkgevers te interesseren voor het aanbod van de kandidaten.

Ik heb gemerkt dat het proces van jobhunting nogal eens onder vertegenwoordigd is in het re-integratieproject, onder het mom van:  de cliënt dient zelfredzaam te zijn en de baan zelf te vinden. De vraag is echter waarom een cliënt dan moet gaan deelnemen aan een re-integratie- of outplacementtraject als hij of zij het uiteindelijke resultaat toch zelf dient te realiseren.

Acties  De start met de kandidaat is erg belangrijk. Naast wederzijds kennismaken, tijd om de ontstane situatie een plek te geven, te oriënteren op wensen, behoeftes en mogelijkheden van de kandidaat en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Intensief werken aan de persoonlijke leerdoelen van elke kandidaat. Met kandidaten oefenen in het geven en ontvangen van feedback. Rollenspelen, ondersteuning bij sollicitatie activiteiten, inzicht krijgen in eigen netwerk en opbouw van eigen netwerk. Dit is een wekelijks proces.

Ik leer de kandidaat om te gaan met emoties, energie en spanning, overtuigingen, zelfbeelden, normen en waarden om te buigen zodat ze hem/haar hélpen bij de zoektocht naar werk. We werken samen aan motivatie, doelen, handelen, gedrag, communicatie en sollicitatievaardigheden. Het doel is om de kwaliteiten en valkuilen inzichtelijk te maken.

Resultaat  Jobhunting is bedoeld voor werkzoekenden die de concurrentie in de huidige arbeidsmarkt niet op eigen kracht aankunnen. Het geheim van jobhunting is dat het om aanbodgerichte bemiddeling gaat. De jobhunter wacht niet af tot er een vacature ontstaat maar treedt in overleg met de werkgever om waar dat mogelijk is verschillende taken tot één nieuwe functie te bundelen. Zo kan een functie gecreëerd worden die zo goed mogelijk aansluit op de mogelijkheden van de werkzoekende. Voor de kandidaat en opdrachtgever is het een belangrijk uitgangspunt dat de werkzoekende een passende functie bemachtigt waardoor er een langdurige arbeidsrelatie ontstaat. De kandidaat krijgt nieuwe kansen en mogelijkheden.

Het uitgangspunt is maatwerk: wat heeft de kandidaat te bieden en welk werk past daar het beste bij. Hierdoor ontstaat een win-win situatie. De werkzoekende krijgt werk dat op zijn lijf geschreven is. De werkgever krijgt de juiste persoon op de juiste plek.